[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i tajskimi ziołami

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym i tajskimi ziołami

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, tajskimi ziołami i kurkumą – to wyjątkowo rozgrzewająca zupa z dyni – idealna na jesienne wieczory. Taka zupa z dyni pojawia się u nas w sezonie jesiennym co najmniej raz w tygodniu. Nie tylko dlatego, że dyni z babcinego ogródka mamy wtedy pod dostatkiem, ale przede wszystkim dlatego, że dynia (oprócz krojenia :)) jest łatwa do przygotowania, zdrowa, lekka, pyszna – a w tej wersji oczywiście pikantna (czyli taka, jaką On lubi najbardziej). 

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka oleju
  • przyprawy: mieszanka tajskich ziół, kurkuma, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, pieprz i sól
  • dodatki: pestki dyni i słonecznika, nasiona kolendry, wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Dynię pozbawiamy pestek i włókien. Obieramy i kroimy na kawałki.
  2. Pieczemy dynię przez 30 minut w 180 stopniach.
  3. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  4. Dodajemy przyprawy, upieczoną dynię, mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem.
  5. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy przegotowanej wody – aż do uzyskania pożądanej konsystencji – i ponownie podgrzewamy.
  6. Na suchej patelni prażymy przez chwilkę pestki dyni, słonecznika i kolendrę.
  7. Posypujemy nimi zupę, a na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.