[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii, a do tego prażone orzechy i migdały, pieczona papryka, siemię lniane… Brzmi dobrze, prawda? Cukinia, czyli kabaczek podobno im młodsza, tym lepsza, ale my doceniamy cukinię w każdej postaci. Dziś przepis na zupę krem z cukinii z mnóstwem przepysznych dodatków, soczystych warzyw i nasion. Zupa krem z cukinii to bogactwo smaków i raj dla oka!

Młoda cukinia jest idealna na surowo, do sałatek i jako dodatek do pysznych sosów. Czy jedliście kiedyś makaron z cukinii w sosie pomidorowym albo spaghetti z wołowiną i cukinią? Obłęd! Dojrzała, sporych rozmiarów cukinia to z kolei niezastąpiony dodatek do potrawki z warzyw, ale świetnie sprawdzi się też jako składnik pysznych placków. Nasza ulubiona i sprawdzona wersja to pieczone placki ziemniaczane z botwinką i cukinią, ale poza sezonem botwinkowym możecie śmiało z niej zrezygnować. Smażona cukinia w chrupiącej panierce to już szczyt szczęścia i nasz zdecydowany faworyt. Koniecznie spróbujcie!

Cukinia (kabaczek) w zupie

Podobno cukinia (kabaczek) to jedno z najchętniej jedzonych warzyw w naszym kraju. Nic dziwnego, bo cukinia jest według nas bardzo wdzięcznym i szybkim do przygotowania warzywem. Poza tym to samo zdrowie na talerzu!

Jeśli więc zupa krem z cukinii to dla was nowość i nie próbowaliście jeszcze takiej wersji zupy z cukinii, koniecznie sprawdźcie, czy to Wasze klimaty. Zupa z cukinii to jedna z tych rzeczy, za którą kochamy wczesną jesień. I koniecznie dodajcie do niej rozgrzewającej curry. To połączenie idealne.

Zupa krem z cukinii – składniki (na co najmniej 4 porcje):

  • duża cukinia, obrana ze skórki (ok, 1,5 kg) – wycinamy z niej 4 plastry do grillowania, a resztę kroimy w kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry
  • 100 ml mleka 3,8%
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa, nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane, orzechy włoskie, pieczona papryka

Przygotowanie:

  1. Na olej wrzucamy cukinię i podsmażamy ok. 3 minuty na dość dużym ogniu.
  2. Cebulę szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do cukinii. Mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
  3. Wlewamy szklankę wody, łyżkę curry w proszku, mieszamy, przykrywamy i dusimy do miękkości.
  4. Dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, cytrynę i mleko – miksujemy na gładki krem.
  5. Przyprawiamy curry i cytryną, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak.
  6. Na patelnię grillową wrzucamy plastry cukinii, a gdy staną się całkiem miękkie, zwijamy je w ruloniki
  7. Pestki słonecznika, dyni i siemię lniane prażymy chwilę na suchej patelni.
  8. Gdy zupa jest na talerzach, ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i dodajemy przygotowane dodatki. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.