* papryka czerwona
* sok z cytryny
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* wykałaczki
Składniki na mus paprykowy:
* 3 zielone papryki
* ząbek czosnku
* sok z ćwiartki cytryny
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz
Przygotowanie:
1. Indyka kroimy w cienkie plastry, lekko tłuczemy, aby powstały z nich dość cienkie, łatwe do zwinięcia kawałki. Lekko nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
2. Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, smarujemy środek oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 min. (180 stopni). Wyciągamy i odkładamy czerwoną paprykę. Zieloną miksujemy z kolei na gładką masę. Ostawiamy.
3. Czerwoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki (oczywiście możemy też użyć zielonej). Kładziemy po kawałku na każdy plaster indyka, zwijamy w rulonik i jeśli chcemy mieć pewność, że pozostaną zwinięte – przebijamy wykałaczką.
4. Kładziemy roladki na rozgrzanym grillu. Podpiekamy je kilka minut z każdej strony na złoty kolor, dociskając drewnianą łyżką – w międzyczasie smarujemy raz oliwą, dzięki czemu zrobią się na wierzchu chrupiące.
5. Roladki układamy w małej brytfance (naczyniu żaroodpornym lub po prostu na folii aluminiowej). Na samym dole piekarnika stawiamy miseczkę z zimną wodą i pieczemy roladki ok. 15 min w 180 stopniach.
6. W tym czasie na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią starty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy (nie spalmy go tylko, bo będzie gorzki). Dodajemy zmiksowaną paprykę i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą pieprzu, soli i sokiem z cytryny (cytrynę wymyślił On i naprawdę dopiero wtedy mus nabiera charakteru!). Reszta w Jej wykonaniu 🙂
7. Wyciągamy roladki z piekarnika, układamy na talerzach, a obok wykładamy nieco musu paprykowego.
roladki pycha, na uwagę zasługuję ten mus, świetny pomysł! polecamy też nasze przepisy na roladki z inydka
http://ronddel.blogspot.com/search?q=roladki+z+indyka