[wcp-carousel id="2193"]

Ślimaczki

Ślimaczki

Ślimaczki pomidorowe to rewelacyjna przekąska! Łatwe w przygotowaniu ślimaczki można nafaszerować dowolnymi dodatkami, które upychamy w cieście francuskim. My dodaliśmy ser żółty, szynkę i czerwoną paprykę.

Ślimaczki można jeść solo lub z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym. Są idealnym kompanem do piwa, świetnie sprawdzą się podczas imprezy, kochają te też dzieciaki. Bardzo polecamy!

Ślimaczki – składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek passaty pomidorowej do posmarowania ciasta
  • ser żółty w kostce
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szynka konserwowa w plastrach
  • papryka czerwona
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz (opcjonalnie suszony czosnek)
  • jajko

Ślimaczki – jak zrobić?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

1. Ciasto francuskie rozkładamy na dużej desce.
2. Passatę mieszamy z cukrem, solą i pieprzem.
3. Smarujemy ciasto passatą pomidorową.
4. Ser żółty ścieramy na tarce, a szynkę kroimy na paseczki i rozkładamy na całości ciasta.
5. Na końcu dodajemy pokrojoną na cienkie paseczki paprykę.
6. Zawijamy delikatnie całość w jeden duży rulon, a następnie kroimy ciasto na ok. 3-centymetrowe krążki.
7. Rozkładamy ślimaczki na papierze do pieczenia i zapiekamy ok. 20 min.
8. Po tym czasie smarujemy każdego ślimaczka roztrzepanym jajkiem i zapiekamy, aż całość ładnie się zrumieni.
9. Gdy ślimaczki nieco przestygną, można je posypać natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.