[wcp-carousel id=”2193″]

Zupa krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym

Zupa krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym

Zupa krem z pieczonej marchewki z mlekiem kokosowym, czyli znów szybka zupa, idealna do przygotowania w środku tygodnia. Zupa marchewkowa tym razem z dodatkiem imbiru, szalotki i mleka kokosowego, które uwielbiamy i które nadaje zupom delikatności i egzotycznego posmaku. Mleko kokosowe zwykle czeka na tzw. nagłe przypadki, gdy w lodówce pustka (tzn. tylko trochę warzyw, w tym marchewka), czasu niewiele, a brzuszki puste. W tygodniu, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, stawiamy właśnie na takie zupy – szybkie, pyszne i rozgrzewające, bo pogoda nas zupełnie nie rozpieszcza. Czy też uważacie, że marchewka nie musi być nudna? Macie swoje ulubione warianty zupy z marchewki? 

Składniki (na 3 szybkie porcje):

  • 1/5 kg obranych, opłukanych i pokrojonych marchewek
  • 1 obrana i pokrojona w piórka szalotka
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • imbir i chili w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 300-400 ml bulionu warzywnego (w zależności, jaką lubimy konsystencję)
  • kilka listków bazylii
  • świeżo mielona sól i pieprz
  • opcjonalnie: domowe grzanki do zup, olej lniany (nadaje charakterystycznego orzechowego posmaku)

Przygotowanie:

  1. Marchewkę wraz z czosnkiem wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy imbirem i chili i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości. Gdy czosnek nieco ostygnie, obieramy go ze skórki.
  2. Szalotkę i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy chwilę, cały czas mieszając.
  3. Dodajemy marchewkę i gorący bulion. Gotujemy kilka minut na niezbyt dużym ogniu i odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
  4. Całość miksujemy do uzyskania gładkości. Wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Raz jeszcze podgrzewamy i jeśli zupa jest dla nas zbyt gęsta, dodajemy bulion lub wodę.
  6. Podajemy z bazylią i olejem lnianym (przed spróbowaniem, najlepiej wszystko wymieszać). Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *