[wcp-carousel id="2193"]

Zupa z pieczonych jabłek i dyni piżmowej z kremem orzechowym

Zupa z pieczonych jabłek i dyni piżmowej z kremem orzechowym

Zupa z pieczonych jabłek i dyni na pewno będzie u nas hitem. Zajadał się nią nawet nasz (prawie) trzylatek, który jest w posiadaniu dość wymagających kubków smakowych. Połączenie jabłek i dyni okazało się jednak strzałem w dziesiątkę. Zupa szarlotkowa – tak ją można nazwać, choć jabłka absolutnie nie dominują tu na tyle, by zapomnieć o królowej jesiennego sezonu, jaką jest dynia. 

Przepis na zupę z dyni i jabłek znaleźliśmy w książce „Zdrowe zupy” (Wydawnictwo M), którą polecamy z całego serca, jeśli jesteście – tak jak my – fanami wszelkiego rodzaju zup. Oprócz naszych ukochanych zup krem znajdziecie tam przepisy na odżywcze buliony, dodatki czy salsy do zup. To taka mała encyklopedia zup, do której na pewno będziemy wracać. W dodatku jest naprawdę pięknie wydana!

Tymczasem prezentujemy pyszną, aromatyczną, pachnącą cynamonem i zielem angielskim zupę z jabłek i dyni – u nas w kuchni pojawiła się już dwukrotnie. Wisienką na torcie tej zupy jest krem orzechowy – bardzo łatwy do przygotowania dodatek, który – jeśli zrobicie go w podanej ilości – posłuży Wam, kiedy tylko najdzie Was na niego ochota (krem orzechowy można przechowywać do 7 dni w lodówce i do 3 miesięcy w zamrażalniku).

Z podanych składników otrzymacie 6 porcji zupy. Nie licząc pieczenia jabłek i dyni, przygotujecie ją w dosłownie 15 minut 🙂 Smacznego!

Składniki:

  • 1/2 kg dyni piżmowej
  • 2 nieobrane jabłka pokrojone w 2,5-centymetrową kostkę
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (u nas trochę więcej :))
  • 1/4 szklanki aksamitnego kremu orzechowego (u nas orzechy włoskie)

Składniki na krem z orzechów:

  • 1 szklanka orzechów włoskich (ale mogą być nerkowca, migdały lub pistacje)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • opcjonalnie: 1/4 filiżanki świeżej mięty lub bazylii

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce mieszamy oliwę, 1/4 łyżeczki soli, ziele angielskie i cynamon. Dodajemy jabłka, dynię i dokładnie łączymy składniki. Pieczemy ok 25 minut (do miękkości).
  3. Gdy jabłka i dynia nieco przestygną, łączymy je z bulionem i blendujemy, aż zupa będzie całkiem gładka. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Przygotowujemy krem z orzechów: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji.
  5. Podajemy z aksamitnym kremem orzechowym. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.