Dziś domowy makaron gwiazdki, bo nie ma jak makaron własnej roboty. Gwiazdki są spore, więc jeśli lubimy super miękkie kluski – ciasto trzeba naprawdę dobrze i cienko rozwałkować. My lubimy półtwardy makaron, więc nasze gwiazdki są nieco grubsze. Taki domowy makaron to fajne i wesołe urozmaicenie weekendowego obiadu – u nas tym razem wystąpił w towarzystwie pysznych klopsików z porem w pomidorach.
Składniki:
* 250 g mąki
* 1/4 szklanki ciepłej wody
* 2 jajka
* łyżeczka soli
* łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy olej, sól i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto (jeśli się klei, dodajemy odrobinę mąki), tak, aby było gładkie i sprężyste.
2. Na blat rozsypujemy nieco mąki i wałkujemy ciasto na cienki placek.
3. Foremką – gwiazdką (jak do ciastek) wycinamy nasze kluski. Z brzegów, które zostaną, ponownie wyrabiamy placek i wycinamy kolejne gwiazdki.
4. W garnku gotujemy 0,5 l wody, 1/2 łyżeczki soli i łyżeczkę oliwy. Wrzucamy gwiazdki na wrzątek. Kiedy wypłyną, dajemy im jeszcze ok 5 min., aby zmiękły. Odcedzamy i podajemy ciepłe. Voila!
Z podanych składników wychodzi kilkadziesiąt gwiazdek, zatem gotujemy tyle, ile potrzebujemy, a resztę zamrażamy i wyciągamy do kolejnego obiadu 🙂