[wcp-carousel id="2193"]

Klopsiki z porem w sosie pomidorowym

Klopsiki z porem w sosie pomidorowym

Klopsiki z porem w sosie pomidorowym, czyli nasza niedzielna, wzbogacona wersja tradycyjnych mielonych – tym razem podanych z sałatką i makaronem w kształcie gwiazdek. Często czytamy, że tego typu obiad to alternatywa dla dzieci, które nie chcą jeść. My jeść chcemy, ale też lubimy, jak na talerzu jest trochę inaczej. I po prostu wesoło 😉 

Klopsiki z porem możemy też zjeść z ziemniakami lub ryżem. Podajemy je z sałatą lub ulubioną surówką.

Składniki:

* 1/2 kg mięsa mielonego (może być pół na pół wieprzowego i wołowego)
* ok. 10 cm kawałek pora
* cebula czerwona
* jajko
* 1/3 szklanki bułki tartej wymieszanej ze szczyptą chilli
* puszka pomidorów
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 300 ml bulionu
* cała ostra papryczka (np. orange pepper)
* 3 ząbki czosnku
* 4 łyżki oliwy
* kilka liści świeżej bazylii
* sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W misce dokładnie mieszamy mięso, jajko, posiekaną cebulę i pora. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą z chilli. Z masy lepimy kulki, a każdą z nich obtaczamy w bułce.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kulki. Smażymy, przewracając je, aby wysmażyły się z obu stron (ok. 20 min).
3. Siekamy czosnek i papryczkę – wrzucamy na patelnię i mieszając podsmażamy razem z pulpetami ok. 2 min.
4. Całość zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat, przyprawiamy solą i pieprzem – zagotowujemy całość.
5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy liście bazylii, mieszamy i gotowe 🙂

Już na talerzach można posypać startym serem. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.