[wcp-carousel id="2193"]

Smażona cukinia w chrupiącej panierce

Smażona cukinia w chrupiącej panierce

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Można je dusić, piec, gotować i smażyć. To ostatnie robimy zdecydowanie najrzadziej, ale czasem warto zgrzeszyć. Cukinię w jajku i bułce tartej często robiłam jako licealistka. W sezonie byłam od niej wtedy wręcz uzależniona. On poznał taką wersję cukinii dopiero, gdy mnie poznał. To naprawdę proste i tanie danie. Wymaga tylko chwili stania przy kuchence i porządnego wietrzenia mieszkania, gdy będzie już po wszystkim 🙂 Delikatna i słodka w środku, lekko słona na zewnątrz. Dla Niego to trochę mało wyraźne smaki, ale ja je uwielbiam… Jeśli macie nadmiar cukinii i nie wiecie, co z nią zrobić – spróbujcie tych słodkich krążków. Wciągają! Uwaga, najlepiej smakują na gorąco, potem panierka nie będzie już tak chrupiąca.

Składniki (na 1 średnią cukinię):

* cukinia
* 2-3 jajka
* bułka tarta (ok. szklanka – tak naprawdę wyjdzie w praniu)
* sól, pieprz, ostra papryka
* olej rzepakowy/słonecznikowy do smażenia
* opcjonalnie do podania: jogurt naturalny/śmietana/keczup

Uwaga: warto też przygotować papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie:

1. Cukinię obieramy i kroimy w krążki. Usuwamy miąższ z pestkami (tam, gdzie go nie ma, po prostu nie będzie dziurki w środku :)).
2. W jednym talerzyku roztrzepujemy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą z przyprawami.
3. Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 1 cm).Krążki obtaczamy w jajku, następnie w bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeśli bułka za bardzo nam się spiecze, wymieniamy olej na świeży! Pamiętamy też, aby dodawać olej, gdy zrobi nam się go za mało, bo krążki zaczną się przypalać.
4. Cukinię przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i pozwalamy, by został tam nadmiar tłuszczu.
VOILA!






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.