Dziś bardzo prosty pomysł na śniadanie całkiem tradycyjne, ale podane trochę inaczej. Naleśniki w formie małych ruloników, które po prostu bierzemy w dwa palce. Wykorzystaliśmy do nich sezonowe owoce, a więc truskawki (czy wspominaliśmy już, że specjalnie za nimi nie szalejemy, no ale sezon zobowiązuje :)). Możecie jednak wykorzystać każdy możliwy owocowy koktajl, o jakim tylko zamarzycie. Do tego odrobina jogurtu lub śmietany i rozpoczynamy dzień w wyjątkowym nastroju. Do dzieła!
Składniki:
* 1 jajko
* szklanka mąki
* 200 ml mleka
* kilka łyżek wody gazowanej
* łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli
* oliwa lub olej do smażenia
* koktajl owocowy, np. truskawkowy
* jogurt naturalny
Przygotowanie:
- W misce energicznie mieszamy wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy (lub oleju), ustawiamy średni ogień.
- Dużą łyżką wylewamy na środek patelni i obracając patelnię, staramy się równomiernie rozlać ciasto na całej jej powierzchni.
- Smażymy po jednej stronie, co jakiś czas ruszając energicznie patelnią. Gdy po kilku minutach naleśnik dobrze się odklei, możemy go przerzucić na drugą stronę.
- Naleśniki zawijamy i polewamy sosem owocowym oraz jogurtem. Voila!