Dziś szybciutki obiad dla wszystkich zabieganych i tych, którzy nie lubią stać długo przy kuchence. Spaghetti z wołowiną i cukinią pokochaliśmy niemal od razu. Danie jest delikatne, więc jeśli chcecie nadać mu nieco ostrości, kupcie np. kukurydzę z chilli lub dodajcie więcej ostrych składników, takich jak pieprz cayenne lub wspomniane chilli.
Do tego spaghetti mamy mocno sentymentalny stosunek. Było to pierwsze danie, jakie przygotowaliśmy tuż po przeprowadzce do naszego własnego mieszkania…
Spaghetti z wołowiną i cukinią (na 2 porcje) – składniki:
* 2 szklanki ugotowanego makaronu spaghetti
* 180 g mielonego mięsa wołowego
* 2 puszki pomidorów krojonych (ok. 400 g)
* mały słoiczek koncentratu pomidorowego
* 3-4 łyżki oleju rzepakowego
* 1 cebula
* 6 pieczarek
* mała puszka kukurydzy z chilli
* przyprawy: sól, pieprz, suszone chilli, papryka słodka, sos sojowy
* opcjonalnie: świeże listki bazylii i tarty parmezan
Przygotowanie:
1. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, mieszając przez ok. 3 minuty.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i znów podsmażamy kilka minut.
3. W tym czasie kroimy cukinię w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy również w dość dużą kostkę.
4. Gdy mięso i cebula są dobrze zarumienione (my lubimy bardzo dobrze, więc czekamy, aż mięso robi się prawdziwie chrupiące), dodajemy pieczarki i kukurydzę, a po kolejnej minucie pomidory i koncentrat.
5. Całość podgrzewamy, wciąż mieszając – nie pozwalamy, aby pieczarki i cukinia zrobiły się zbyt miękkie, dlatego ważne jest częste kontrolowanie potrawy
6. Doprawiamy i… nakładamy! Voila!