[wcp-carousel id="2193"]

Czerwone curry z kurczakiem i warzywami

Czerwone curry z kurczakiem i warzywami

Czerwone curry z kurczakiem i warzywami, czyli pomysł na pyszny obiad w 15 minut. Nie wiemy, jak wy, ale my uwielbiamy kuchnię azjatycką i czasem zamawiamy tego typu dania w naszej osiedlowej knajpce. Wśród naszych ukochanych potraw jest żółte i czerwone curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i warzywami. Pikantne, aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie z dodatkiem ryżu! Jakie było nasze zaskoczenie, kiedy odkryliśmy, że red curry możemy w kilku prostych krokach przygotować sobie sami w domu. Nie ukrywamy, że nie do końca wierzyliśmy, że „gotowiec” w postaci czerwonego curry okaże się dla nas satysfakcjonujący, bo po tego typu wspomagacze sięgamy dość rzadko. Postanowiliśmy to jednak sprawdzić. 

Thai Red Curry od Blue Dragon to zestaw do naprawdę błyskawicznego przyrządzenia tajskiego dania w parę minut. W opakowaniu znajdziecie 3 saszetki – jedną z mlekiem kokosowym, drugą z gęstą pastą curry i trzecią z przyprawami, w tym z całymi papryczkami chili, tajską bazylią czy liściom limonki kaffir odświeżającym całe danie. Jak informuje producent, sama pasta mielona jest w Tajlandii, aby uchwycić wszystkie bogate smaki, m.in. galangal, trawę cytrynową, czosnek czy szalotkę. Pasta ma intensywny, czerwony kolor, który zawdzięcza papryczkom chili. Na pierwszy rzut oka wygląda naprawdę ciekawie.

Postanowiliśmy przygotować czerwone curry z kurczakiem i warzywami, głównie dynią i papryką. Jesteśmy zachwyceni, bo danie smakuje 1:1 jak to, które zwykle zamawiamy. Fantastycznym urozmaiceniem są tu grillowane kolby kukurydzy i obowiązkowo kolendra.

Składniki czerwonego curry z kurczakiem (4 porcje):

  • 1 opakowanie 3 Step Thai Red Curry Blue Dragon
  • 400 g piersi z kurczaka (lub indyka) pokrojona w paski
  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • kolba kukurydzy
  • ryż do podania (mniej więcej po 1 filiżance suchego ryżu na osobę)
  • kolendra do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy na sypko.
  2. Kukurydzę gotujemy na miękko i grillujemy na złoty kolor.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, podsmażamy kilka minut na złoty kolor.
  4. Dodajemy dynię i paprykę, smażymy jeszcze 5-7 minut, mieszając.
  5. Dodajemy zawartość wszystkich 3 saszetek Step Thai Red Curry, wlewamy 100 ml wody i całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
  6. Do misek wykładamy ryż, curry oraz okrojoną nożem z kolby kukurydzę. Dekorujemy posiekaną kolendrą. Voila!

Zobacz także: Chińska zupa pikantno-kwaśna (Suan La Tang)

Red curry z kurczakiem i warzywami
Czerwone curry z kurczakiem i warzywami
Red curry z kurczakiem
Czerwone curry z kurczakiem i warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.