Masz ochotę na nietypowy dodatek do obiadu? Pak choi w sosie sojowym i sezamie nadaje się idealnie! Pak choi, czyli niewielka chińska kapustka, jest nie tylko łatwa, ale i bardzo szybka w obsłudze. Wystarczy ją przekroić i usunąć twardy korzeń. Ma świetny, niezbyt mocny smak i może stanowić zarówno samodzielną przekąskę, jak i surówkę do obiadu.
Warto sięgać po pak choi, bo jest nie tylko pyszna, ale i niskokaloryczna (w 100 gramach ma zaledwie 13 kcal), jest bogata w witaminę C, kwas foliowy, potas czy błonnik.
Składniki:
- 700 g kapusty pak choi
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- łyżka ziaren sezamu
- woda i garnek do gotowania na parze 🙂
- opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
1. Sezam prażymy na suchej patelni, uważając, aby go zbytnio nie przypalić (będzie wtedy gorzki).
2. Pak choi oczyszczamy i usuwamy najtwardszą, dolną część warzywa. Kroimy wzdłuż na 4 części.
3. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, po czym gotujemy pak choi na parze do momentu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, czyli mniej więcej 5-10 minut w zależności od wielkości kapustek. My dodaliśmy także w połowie gotowania pomidorki koktajlowe.
4. Odcedzamy, przekładamy na talerze, polewamy sosem sojowym i dodajemy prażony sezam. Voila!
Zobacz także: Czerwone curry z kurczakiem i warzywami