[wcp-carousel id="2193"]

Pak choi w sosie sojowym i sezamie

Pak choi w sosie sojowym i sezamie

Masz ochotę na nietypowy dodatek do obiadu? Pak choi w sosie sojowym i sezamie nadaje się idealnie! Pak choi, czyli niewielka chińska kapustka, jest nie tylko łatwa, ale i bardzo szybka w obsłudze. Wystarczy ją przekroić i usunąć twardy korzeń. Ma świetny, niezbyt mocny smak i może stanowić zarówno samodzielną przekąskę, jak i surówkę do obiadu.

Warto sięgać po pak choi, bo jest nie tylko pyszna, ale i niskokaloryczna (w 100 gramach ma zaledwie 13 kcal), jest bogata w witaminę C, kwas foliowy, potas czy błonnik.

Składniki:

  • 700 g kapusty pak choi
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • łyżka ziaren sezamu
  • woda i garnek do gotowania na parze 🙂
  • opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

1. Sezam prażymy na suchej patelni, uważając, aby go zbytnio nie przypalić (będzie wtedy gorzki).

2. Pak choi oczyszczamy i usuwamy najtwardszą, dolną część warzywa. Kroimy wzdłuż na 4 części.

3. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, po czym gotujemy pak choi na parze do momentu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, czyli mniej więcej 5-10 minut w zależności od wielkości kapustek. My dodaliśmy także w połowie gotowania pomidorki koktajlowe.

4. Odcedzamy, przekładamy na talerze, polewamy sosem sojowym i dodajemy prażony sezam. Voila!

Zobacz także: Czerwone curry z kurczakiem i warzywami

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.