[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem z dyni z serem feta i sezamem

Zupa krem z dyni z serem feta i sezamem

Zupa krem z dyni to samo zdrowie. Mamy to szczęście, że w sezonie na dynie mamy ich pod dostatkiem dzięki naszej Babci, która specjalnie dla nas dogląda ich w swoim ogródku. Sama za nimi nie przepada, ale wie, że my ją kochamy i to wystarczy.

Aksamitna zupa z dyni tym razem z takimi dodatkami jak kruszona feta, prażony sezam, domowe grzanki z pieczywa razowego i kiełki słonecznika z naszego parapetu. Oczywiście możecie dodać własne ulubione „ozdabiacze” Waszych zup albo wypić ją bez żadnych dodatków prosto z kubka! Będzie pysznie.

Jeśli nie macie dostępu do świeżej dyni, a najdzie Was ochota na rozgrzewającą zupę krem, sięgnijcie po mrożoną, sklepową. Zachęcamy też do mrożenia dyni w czasie, gdy można ją kupić dosłownie na każdym kroku.

Zupa krem z dyni z serem feta i sezamem – składniki:

  • 150 g marchewki utartej na grubych oczkach
  • 250 g pora, pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżeczki (albo więcej, jeśli lubicie wyraźne smaki) mielonego curry i 1 kurkumy
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ok. 600 g dyni piżmowej bez skórki, pokrojonej na kawałki
  • 500 g bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany i mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę krem z dyni?

1. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy marchew, pora oraz curry i kurkumę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż warzywa będą miękkie.

2. Dodajemy dynię i ponownie dusimy, co jakiś czas mieszając.

3. Wlewamy wodę, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut.

4. Dodajemy śmietankę lub kremowy serek. Blendujemy całość na gładki krem.

5. Na talerzach dekorujemy dodatkami. Voila!

 

Zupa krem z dyni z serem feta i sezamem



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.