Zupa krem z dyni to samo zdrowie. Mamy to szczęście, że w sezonie na dynie mamy ich pod dostatkiem dzięki naszej Babci, która specjalnie dla nas dogląda ich w swoim ogródku. Sama za nimi nie przepada, ale wie, że my ją kochamy i to wystarczy.
Aksamitna zupa z dyni tym razem z takimi dodatkami jak kruszona feta, prażony sezam, domowe grzanki z pieczywa razowego i kiełki słonecznika z naszego parapetu. Oczywiście możecie dodać własne ulubione „ozdabiacze” Waszych zup albo wypić ją bez żadnych dodatków prosto z kubka! Będzie pysznie.
Jeśli nie macie dostępu do świeżej dyni, a najdzie Was ochota na rozgrzewającą zupę krem, sięgnijcie po mrożoną, sklepową. Zachęcamy też do mrożenia dyni w czasie, gdy można ją kupić dosłownie na każdym kroku.
Zupa krem z dyni z serem feta i sezamem – składniki:
- 150 g marchewki utartej na grubych oczkach
- 250 g pora, pokrojonego w plasterki
- 3 łyżeczki (albo więcej, jeśli lubicie wyraźne smaki) mielonego curry i 1 kurkumy
- 50 g oliwy z oliwek
- ok. 600 g dyni piżmowej bez skórki, pokrojonej na kawałki
- 500 g bulionu warzywnego
- 100 g śmietany i mleka kokosowego
- sól, pieprz
Jak zrobić zupę krem z dyni?
1. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy marchew, pora oraz curry i kurkumę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż warzywa będą miękkie.
2. Dodajemy dynię i ponownie dusimy, co jakiś czas mieszając.
3. Wlewamy wodę, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut.
4. Dodajemy śmietankę lub kremowy serek. Blendujemy całość na gładki krem.
5. Na talerzach dekorujemy dodatkami. Voila!