Makaron z bazyliowym pesto i serem halloumi to bardzo szybki sposób na pyszny obiad. By go zrobić, potrzebujecie niewielu składników, w dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jeśli jesteście fanami makaronów i tak jak my wielbicie świeżą bazylię, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Czy wiecie, że ser halloumi pochodzi z Cypru, gdzie określany jest jako dobro narodowe? Spędzając tegoroczne wakacje właśnie na Cyprze, mieliśmy okazję kosztować tego pysznego sera, który najlepiej smakował właśnie z grilla w towarzystwie chrupiących grzanek.
Makaron z bazyliowym pesto i serem halloumi możecie przygotować z dowolnego rodzaju makaronu, np. spaghetti lub rurek. Będzie smakował równie dobrze. U nas tym razem wdzięczne kokardki.
Z podanych składników wychodzi nam średni słoiczek pesto. Do makaronu dodajcie go tyle, ile macie ochotę, a resztę możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni lub przez ok. miesiąc mrozić w foremkach do lodu i sięgać po nie, kiedy macie ochotę.
Składniki:
- 100 g świeżych listków bazylii
- 150 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- gruby plaster sera halloumi
- 2 filiżanki makaronu kokardki
Jak zrobić makaron z bazyliowym pesto i serem halloumi:
1. Parmezan trzemy na drobnych oczkach lub w rozdrabniaczu.
2. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.
3. Halloumi grillujemy z obu stron, a następnie kroimy w kostkę.
4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i od razu łączymy z pesto (dodajemy po łyżce, mieszamy i sprawdzamy smak). Na końcu układamy ser i ozdabiamy listkami bazylii. Voila!
Zobacz także: Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i mięty