Kotlety z kalarepy, czyli coś dla amatorów zdecydowanych smaków. Kalarepa zdecydowanie gra tu pierwsze skrzypce! Kotlety z kalarepy to bardzo ciekawy i tani obiad wypatrzony kiedyś w babcinej gazetce.
Jeśli obawiacie się, że kalarepa zdominuje to danie (a tak będzie!), możecie dodać mniej tego warzywa. Eksperymentujcie, bo tylko wtedy traficie na swój gust i smak. Warto się przekonać do kalarepki, bo jest nie tylko smaczna, zdrowa i ma niewiele kalorii.
Składniki kotletów z kalarepy:
- 1 duża kalarepka
- pół pęczka natki pietruszki
- mała cebulka (opcjonalnie)
- 40-50 g mąki (powiedzmy filiżanka)
- jajko
- suszony tymianek (u nas łyżka)
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
- śmietana/jogurt grecki/sos na bazie jogurtu
Jak zrobić kotlety z kalarepy?
1. Kalarepkę, cebulkę i natkę pietruszki (trochę odkładamy do posypania) szatkujemy, np. w rozdrabniaczu.
2. Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy.
3. Formujemy niewielkie placuszki i smażymy na złoty kolor z obu stron.
4. Wcinamy np. ze śmietaną. Voila!
Zobacz także: Pikantne kotlety mielone z czerwoną papryką i żółtym serem