[wcp-carousel id="2193"]

Kotlety z kalarepy

Kotlety z kalarepy

Kotlety z kalarepy, czyli coś dla amatorów zdecydowanych smaków. Kalarepa zdecydowanie gra tu pierwsze skrzypce! Kotlety z kalarepy to bardzo ciekawy i tani obiad wypatrzony kiedyś w babcinej gazetce. 

Jeśli obawiacie się, że kalarepa zdominuje to danie (a tak będzie!), możecie dodać mniej tego warzywa. Eksperymentujcie, bo tylko wtedy traficie na swój gust i smak. Warto się przekonać do kalarepki, bo jest nie tylko smaczna, zdrowa i ma niewiele kalorii.

Składniki kotletów z kalarepy:

  • 1 duża kalarepka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mała cebulka (opcjonalnie)
  • 40-50 g mąki (powiedzmy filiżanka)
  • jajko
  • suszony tymianek (u nas łyżka)
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • śmietana/jogurt grecki/sos na bazie jogurtu

Jak zrobić kotlety z kalarepy?

1. Kalarepkę, cebulkę i natkę pietruszki (trochę odkładamy do posypania) szatkujemy, np. w rozdrabniaczu.

2. Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i przyprawy.

3. Formujemy niewielkie placuszki i smażymy na złoty kolor z obu stron.

4. Wcinamy np. ze śmietaną. Voila!

Zobacz także: Pikantne kotlety mielone z czerwoną papryką i żółtym serem

Smażenie kotletów z kalarepy

Jak usmażyć kotlety z kalarepy



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.