Bułka z makiem (lub makówki) to to jedno z tych świątecznych dań, które przygotowywała moja prababcia, potem babcia i mama, a teraz także my. Bułka z makiem to cudowny przykład na to, że tradycyjne, polskie dania, również te świąteczne, nie muszą być skomplikowane. Mocno nasączona, pachnąca wanilią i skórką pomarańczową bułka przywołuje wspomnienia dziecięcych lat. Jest o niebo lepsza od makowca, a co najważniejsze – nie wymaga pieczenia. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Co więcej, taki prosty, szybki i soczysty deser można zajadać nie tylko w święta. Smacznego i… Wesołych Świąt dla wszystkich łasuchów.
Składniki:
* bułka paryska (weka)
* mleko 2%
* duża puszka maku (ok. 1,5 kg)
* 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
* 1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
* bakalie:
– garść rodzynek
– garść skórki pomarańczowej
– garść migdałów
Przygotowanie:
1. Mak mieszamy z ziarnami wanilii (lub cukrem wanilinowym), zapachem migdałowym i bakaliami.
2. W dużej misce układamy obok siebie kromki bułki, a każdą z nich porządnie polewamy mlekiem, aby namiękła. Na bułce układamy warstwę masy makowej.
3. Na mak układamy kolejne kawałki bułki, a na nią mak, w zależności od wielkości miski.
4. Ozdabiamy skórką pomarańczową. Voila 🙂
takiej nazwy nie znam, ciekawostka 🙂
To prawda! :):)