Chłodnik z awokado to idealny chłodnik na letnie dni, ale nie tylko. Zupa z awokado i świeżego ogórka jest delikatna i orzeźwiająca, a czosnkowy akcent dodaje jej charakteru. Jeśli jesteście fanami awokado (i oczywiście chłodników), koniecznie spróbujcie tego chłodnika z awokado i świeżego ogórka. Wybierzcie awokado, które jest miękkie i dojrzałe. Użyjcie ulubionych dodatków – propozycję naszych znajdziecie niżej, ale możecie wybrać grzanki, groszek ptysiowy czy inne zioła. Smacznego!
Chłodnik z awokado i świeżego ogórka – skład:
- 2 dojrzałe awokado
- duży ogórek wężowy (dwa duże gruntowe lub kilka mniejszych)
- ząbek czosnku
- kilka gałązek koperku
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- łyżka soku z cytryny/limonki
- świeżo mielony pieprz
Dekoracja: bazylia, kolendra, prażone pestki słonecznika, prażona cebulka
Chłodnik z awokado i świeżego ogórka – przygotowanie:
- Awokado kroimy na pół, wbijamy nóż i pozbawiamy je pestki. Miąższ przekładamy do miski.
- Ogórka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z awokado.
- Dodajemy pozostałe składniki (oprócz tych do dekoracji).
- Blendujemy na gładką masę i jeśli jest za gęsta, dodajemy trochę przegotowanej wody i ponownie mieszamy.
- Wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie wlewamy na talerze i dekorujemy dodatkami. Voila!