[wcp-carousel id="2193"]

Ciasteczka serowo-ziemniaczane

Ciasteczka serowo-ziemniaczane

Ciasteczka serowo-ziemniaczane znikają, zanim zdążą na dobre wystygnąć. Te świeże są po prostu najpyszniejsze! Dom pachnie nimi przez cały dzień. Nie pieczcie ich wieczorem – grozi całonocnymi pielgrzymkami do kuchni! Jeśli niekoniecznie muszą dla was istnieć słodycze, ale chętnie pochrupiecie coś do piwa – to przekąska idealna! Z podanych proporcji wyjdzie kilkadziesiąt smakowitych chrupaków – wszystko zależy od tego, jak duże placki rozpłaszczycie na swojej blasze do pieczenia 😉 

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 250 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 120 g płatków owsianych
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g szynki
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy 200 ml wody z masłem. Dodajemy płatki owsiane i jajka. Mieszamy i podgrzewamy całość o chwili, aż masa zacznie się odrywać od dna garnka. Zdejmujemy z palnika.
  2. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
  3. Ziemniaki obieramy z łupinek, mieszamy z szynką i dodajemy do naszej masy w garnku.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy z niego niewielkie kulki.
  7. Kulki przekładamy na blachę i spłaszczamy je, formując kształt ciasteczek.
  8. Całość posypujemy serem i pieczemy 20-30 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  9. Wyciągamy ciasteczka i czekamy, aż wystygną 🙂
  10. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.