Dziś proponujemy niesamowite połączenie sosu pomidorowego z naszym ukochanym Guinnessem. Wołowina w towarzystwie czerwonej fasoli skąpane w tym ciemnym, zdecydowanym sosie jest po prostu obłędna. Danie jest szybkie, nieskomplikowane, rozgrzewające, jednogarnkowe – czyli takie, jakie lubimy najbardziej. Jest też mocno sycące – nie potrzebuje żadnych kompanów w postaci makaronów, kaszy czy ryżu. Idealne w swojej prostocie. Pyszne!
Danie zainspirowane przepisem z #Tasty.
Składniki:
* 1/2 kg mielonej wołowiny
* oliwa z oliwek
* 1 grubo posiekana biała cebula
* 1 drobno posiekany ząbek czosnku
* 400 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki
* 400 g pomidorów bez skórki z puszki
* 400 ml Guinnessa
* 1/4 szklanki wody
* 1 łyżka chilli w proszku
* sól, pieprz
Dodatkowo: świeżo starty ser żółty – najlepiej Cheddar, kilka łyżek gęstej śmietany, szczypiorek
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wołowinę. Dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy.
2. Gdy mięso zrobi się brązowe, wyciągamy je i odkładamy do miseczki. Na patelnię natomiast wrzucamy cebulę i dusimy chwilkę, cały czas mieszając.
3. Po kilku minutach ponownie przekładamy mięso oraz fasolę, pomidory, czosnek, Guinnessa, wodę i chili. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę (co jakiś czas mieszając).
4. Na talerzach dodajemy ser, śmietanę i szczypiorek. Voila!