Szybko, smacznie, prosto i – co najważniejsze – z jabłkami. Czyli ciąg dalszy papierówkowych szaleństw. Tym razem przepis na najprostszą szarlotkę, jaką znamy. Przepis na dzisiejsze ciasto z jabłkami pochodzi z książki „Kuchnia polska. 1500 przepisów” Małgorzaty Caprari, którą sprezentowała nam Babcia. Choć może to dziwnie zabrzmi, Babcia nie lubi gotować, woli oglądać mecze piłki nożnej i siatkówki. A jeśli już musi gotować, wybiera najprostsze wersje dań, co i tak wychodzi jej znakomicie. Jak widać, przejęta książka, do której Babcia zajrzała może ze dwa razy, od razu poszła u nas w ruch…
Składniki:
* 6 dużych jabłek (np. papierówek)
* 3/4 szklanki brązowego cukru
* 2 jajka
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki zagęszczonego soku malinowego (lub wiśniowego)
* 3 łyżki rodzynek
* 3 łyżki soku z cytryny
* szczypta soli
* masło i bułka tarta do foremki
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.
2. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do jabłek razem z sokiem, rodzynkami, oliwą i jajkami. Mieszamy drewnianą łyżką.
3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na ok. 45 minut.
Jedz jabłka 🙂
Twoja Babcia to jak moja Mama – też nie za bardzo lubi spędzać czas w kuchni, za to ostatnie mecze piłki nożnej i siatkówki oglądała z zapartym tchem 😉
Ja tam jednak wolę piec ciasta 😉 Twoje wygląda wyjątkowo kusząco 🙂
A u Ciebie znaleźliśmy chlebek bananowy, który od dawna planujemy zrobić. Może podkradniemy przepis, bo wygląda ciekawie 🙂
wygląda wspaniale!
pozdrawiam
Tego typu ciacha są naprawdę smaczne, ja czasem jak mam pod ręką jabłka i banany lubię zrobić takiego ciacho, polecam spróbować. http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/07/babeczki-mufinki-z-bananowego-ciasta.html
Pozdrawiam
bardzo smaczny; jakby dla moich umiejętności wymyślony i na pewno spróbuję
pysznie wygląda, a ja zapraszam do siebie na przepisy na wyrób domowych serów, wina i cydru http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
Ciasto wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować Twój przepis. 🙂
Bardzo fajna sprawa, pozdrawiam.
Polecam też
http://inews.com.pl/WordPress3/jablka-pieczone-w-ciescie
Jakie wymiary powinna mieć blaszka?
32 x 14