Sos śliwkowy do mięs – świetnie pasuje do drobiu, np. indyka czy kurczaka. Idealny do pieczeni. Sos śliwkowy na zimno sprawdzi się też jako dodatek do sałatek, np. tych z serem. Jego wielką zaletą jest krótki czas i łatwość przygotowania. Smacznego 🙂
Składniki:
* 500 g śliwek
* 3 łyżki soku z cytryny
* 4 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 łyżeczki chilli w proszku
* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki słodkiej śmietanki
* sól, pieprz
* płaska łyżka oliwy extra virgin (opcjonalnie również masła)
Przygotowanie:
1. Śliwki kroimy i usuwamy pestki.
2. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą w miseczce.
3. Śliwki wrzucamy na rozgrzaną oliwę z masłem i podgrzewamy ok 3 minuty, aż śliwki nieco zmiękną.
4. Dodajemy pozostałe wymieszane składniki i gotujemy na średnim ogniu 5-10 minut (w zależności od rodzaju śliwek – tak, by były całkiem miękkie).