[wcp-carousel id="2193"]

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami, a dokładnie z pysznymi maślakami – niebo w gębie i idealny obiad dla każdego łasucha! Risotto z grzybami to JEGO wyzwanie i dotąd niezdobyty bastion. Nasłuchał się o nim mitów, jakie to trudne, jak trzeba uważać, jak łatwo coś przeoczyć, ile to pracy… A w zasadzie risotto z grzybami to całkiem proste danie, jeśli poświęcimy mu porządną dawkę uwagi.

Na początek musimy się wytłumaczyć, dlaczego od grudnia cisza i posucha w naszej kuchni. Żeby nie było, usprawiedliwiona! Za nami święta, zwariowana przeprowadzka do innego miasta, zamieszanie, brak czasu i zaprzyjaźnianie się z nowym miejscem (w tym z miłym sąsiadem). Powoli zaprzyjaźniamy się też z nową kuchenką, bardzo sympatyczną zresztą, choć zadanie niełatwe, bo przerzucamy się z gazowej na elektryczną. Ta o wiele dłużej rozgrzewa dno garnka, natomiast wcale nie chce tak szybko ostygnąć jak w przypadku garnka na gazie 🙂 Tak czy siak nasza ukochana jajecznica na chrzest kuchenki wyszła całkiem nieźle.

Nadszedł moment zmierzenia się z czymś nowym. Tradycyjnie szlaki przecierał ON i przygotował pyszne, aromatyczne risotto z maślakami! Generalnie od pierwszych chwil, gdy tylko przystąpił do dzieła, w mieszkaniu zaczął się unosić boski zapach grzybów. Risotto z grzybami to genialne danie do podglądania z boku, jak powstaje. Ta niebywała cierpliwość, doglądanie, mieszanie i – moje ulubione – próbowanie (+ niecierpliwienie się – ONA).

P.S Podobno, jeśli za pierwszym razem risotto nam nie wyjdzie, nie ma się co spinać. Risotto to sztuka, którą prawdopodobnie tylko Włosi wysysają z mlekiem matki 🙂 Wystarczy dobierać dobre produkty, a potem ćwiczyć, ćwiczyć, mieszać i mieszać… Sukces przy takich założeniach gwarantowany.

Risotto z grzybami – składniki:

* 150 g ryżu
* szalotka
* 25 dag grzybów (u nas maślaki)
* 1 l bulionu wołowego/drobiowego
* łyżka masła
* łyżka oliwy z oliwek
* ząbek czosnku
* świeżo mielony pieprz
* 15 dag tartego parmezanu
* szczypiorek

Risotto z grzybami – jak przygotować?

1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i szklimy 2 minuty na oliwie.
2. Grzyby drobno siekamy, ryż płuczemy na sitku i wrzucamy na patelnię.
3. Podlewamy bulionem, tak, by zakryć ryż na ok. 1 cm. Mieszamy, a gdy bulion się zredukuje, a w garnku zrobi się zbyt gęsto, znów podlewamy bulionem. Postępujemy tak do momentu, aż ryż będzie miękki (ale nie zbyt miękki).
4. Na końcu dodajemy masło i parmezan, a całość przyprawiamy pieprzem. Na talerzach posypujemy odrobiną szczypiorku. Voila 🙂

 

 



1 thought on “Risotto z grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.