Przepis na placki z jabłkami pachnące cynamonem i wanilią to nasze wspólne dzieło. Mają bardzo lekką konsystencję w środku, a brzegi chrupiące. Idealne na obiad, deser czy podwieczorek 🙂 Placki z jabłkami można podawać z różnymi konfiturami – u nas dziś żurawinowa.
Przy okazji… To nasz jubileuszowy przepis nr 100 🙂
Składniki:
* 4 jabłka
* 150 mąki pszennej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 jajka
* 350 ml śmietany 18%
* mleko 2% (max. pół szklanki)
* 1,5 łyżki cukru
* cynamon do posypania jabłek
* szczypta soli
* 2 szczypty chilli
* łyżka cukru waniliowego
* olej do smażenia
* cukier puder
* konfitura z żurawiny
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ok. 2 cm, płaskie kawałki. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy.
2. Do drugiej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier i sól – mieszamy.
3. Dodajemy żółtka, śmietankę i cukier waniliowy. Miksujemy na gładką masę, a jeśli nie ma konsystencji gęstej śmietany, dodajemy odrobinę mleka).
4. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, a na koniec wrzucamy i mieszamy jabłka.
5. Na rozgrzany olej nakładamy dużą łyżką porcje placków i smażymy na złoty kolor. Wykładamy je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
6. Gdy placki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem i układamy na nich konfiturę. Voila 🙂
Wyglądają pysznie 🙂