[wcp-carousel id="2193"]

Pomidor zapiekany z jajkiem

Pomidor zapiekany z jajkiem

Pomidory zapiekane z jajkami? Nie mogliśmy się doczekać, żeby przyrządzić je na obiad. Pomysł podsunięty przez dyżurną krytyk kulinarną Ewkę. Bardzo proste i szybkie danie, które można podawać z innymi warzywami, np. fasolką. Podobno prostota jest w jego przypadku najlepszym doradcą…

 Składniki na 2 porcje:

* 2 średnie pomidory
* 2 jajka
* liść świeżej bazylii
* sól, pieprz

Sos pomidorowy:

* miąższ z wydrążonych pomidorów
* łyżka gęstego jogurtu naturalnego
* przyprawy: słodka papryka i pieprz

Przygotowanie:

1. Pomidory pozbawiamy miąższu i przekładamy go do kubka. Posypujemy je posiekanym liściem bazylii.
2. Do pomidorów wbijamy delikatnie jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Pomidory wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut.
4. Do kubka z miąższem dodajemy jogurt, przyprawy i miksujemy na gładki sos. Polewamy nim pomidory lub podajemy oddzielnie. Voila!

 

Pomidory z jajkami można również delikatnie wbić do małych foremek i zapiec je razem:



2 thoughts on “Pomidor zapiekany z jajkiem”

  • Hey 🙂

    Zabijesz te jaja po 30 minutach – proponuje zapiec pomidory z bazylia i odrobina olivy z oliwek najpierw przez 20 minut, poznbiej tylko na koniec wbic jajko i zpaiekac w wyzszej temp z 5 minutek 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.