Przepyszna, mocno czosnkowa papryka podpiekana na blaszce – może być samodzielną przekąską, dodatkiem do świeżego pieczywa z masłem lub drugiego dania. Jest niesamowicie aromatyczna i delikatna. Można ją długo trzymać w lodówce. Przepis pomysłu naszej mamy 🙂
Uwaga: aby papryka wyszła idealna, trzeba na tyle mocno przypiec jej skórkę, by cała zrobiła się czarna. Ładnie wtedy odejdzie, a my nie namęczymy się przy jej ściąganiu.
PS Papryka przyjechała do nas prosto z Węgier – dziękujemy Dyżurnemu Krytykowi Kulinarnemu 😉
Składniki (na mały słoik):
* 2 czerwone lub żółte papryki
* 2 ząbki czosnku
* oliwa z oliwek
* pieprz
Przygotowanie:
1. Na palniku kuchenki mocno rozgrzewamy blaszkę kuchenną i kładziemy na niej paprykę.
2. Paprykę co jakiś czas przekręcamy – tak, by cała skórka była dobrze spieczona. Gdy będzie cienka, czarna i pomarszczona – wkładamy ją do miseczki z zimną wodą i pozwalamy wystygnąć. Następnie ściągamy małym nożykiem całą skórkę. Kroimy na węższe paski.
3. Wyciskamy czosnek i wcieramy go w kawałki papryki. Następnie nacieramy je oliwą, przyprawiamy i całość delikatnie mieszamy.
4. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Możemy też przełożyć do słoika (w lodówce wytrzyma ok. 2 tygodnie).
Voila!
Nie powinno sie wkladac do zimnej wody – zabierasz smak i aromot pory sie zacisna i konsystencja papryki bedzie inna – sprobuj ionaczej i zauwaz roznice w smaku – po osmaleniu papryki wloz ja do foliowego woreczka i dokladnie woreczek zawiaz – na 10 minut – skorka sama zejdzie pod wplywem pary wodnej i delikatny podpalony aromat , jakby lekko wedzony zostanie 🙂
Na pewno spróbujemy 🙂