[wcp-carousel id="2193"]

Czerwona sałatka z tuńczykiem

Czerwona sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem – kolorowa, pełna jajek i pomidorów skąpanych w białym sosie. Szybka, aromatyczna przekąska, jeśli chcemy zjeść coś rześkiego i za bardzo się przy tym nie napracować. Najlepiej użyć do niej pomidorków koktajlowych, które smakują także zimą… Uwielbiamy tuńczyka pod każdą postacią, a sałatka z tuńczykiem to jeden z punktów obowiązkowych w naszym tygodniowym menu.

Składniki:

* puszka tuńczyka w sosie własnym
* 2 jajka
* 10 pomidorków koktajlowych
* 1/2 czerwonej, słodkiej, papryki
* 1/2 czerwonej cebuli
* kilka listków sałaty masłowej

Sos jogurtowy:

* filiżanka jogurtu naturalnego
* 2 łyżki majonezu
* łyżka musztardy miodowej
* łyżeczka sosu sojowego
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* łyżeczka drobno posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki sosu i wstawiamy do lodówki.
2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i kroimy na ćwiartki.
3. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na połówki, paprykę na paseczki. Cebulę w piórka.
4. Na talerzach kładziemy po kolei: sałatę, paprykę, cebulę, pomidorki,  odsączonego z wody tuńczyka oraz jajka.
5. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.