Wiosna idzie! Podobno… A nam zachciało się smaków lata, z którymi kojarzą nam się suszone pomidory. W połączeniu ze słodką kukurydzą i ostrymi papryczkami chilli tworzą fajne, delikatne danie. Idealne do pełnoziarnistej odmiany spaghetti. Najlepiej przygotować od razu duży gar makaronu i w tygodniu podgrzewać tyle, ile trzeba.
Składniki:
* spaghetti pełnoziarniste (u nas Lubella)
* 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
* 2 cebule
* puszka pomidorów krojonych
* papryczki chilli (zielona green jalapeno i czerwona red jalapeno)
* 2 łyżki sosu worcester
* 250 g przecieru pomidorowego (Podravka)
* 100 g suszonych pomidorów
* mała puszka kukurydzy
* 2 łyżki oliwy extra vergine
* ząbek czosnku
* łyżka suszonych ziół prowansalskich i bazylii
* pieprz
* szczypiorek
Przygotowanie:
1. W średnim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, mieszając (ok. 7 min). Dorzucamy posiekaną drobno cebulę i chwilę podsmażamy.
2. Dodajemy 1/2 drobno posiekanych papryczek chilli i ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worcester i mieszamy.
3. Wlewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawiamy suszonymi ziołami. Dorzucamy pozostałą papryczkę chilli, mieszamy i dusimy wszystko 3 minuty.
4. Na sam koniec wrzucamy kukurydzę i pokrojone suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu ok. 5 min.
Spaghetti gotujemy al dente w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i oliwy z oliwek (po ok. łyżeczce). Makaron polewamy sosem i sypiemy odrobinę posiekanego szczypiorku.