[wcp-carousel id="2193"]

Chrupiący schab w sezamie

Chrupiący schab w sezamie

Schab w sezamie to wspaniała weekendowa przekąska dla dwojga. Sprawdza się też w postaci wielkiej michy chrupiących kawałków schabu dla sporej liczby gości – mięso można wtedy podawać solo lub z dodatkiem ulubionych sosów czy surówek. Zachwyt gości murowany. Do niskokalorycznych raczej nie należy, ale i tak błyskawicznie znika ze stołu. Z ryżem i surówką z kapusty jest po prostu ciekawą wersją tradycyjnego schabowego.

Składniki:
* 1/2 kg schabu bez kości
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3-4 łyżki czarnego sezamu
* 2 jajka
* pieprz
* papryka ostra w proszku
* olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso myjemy i kroimy w paski (ok. 3-4 cm szerokości). Osuszamy.
2. W jednej miseczce mieszamy mąkę z sezamem i przyprawami, w drugiej roztrzepujemy jajko.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięsa obtaczamy w jajku, następnie mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
4. Gdy mięso będzie gotowe, wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.