[wcp-carousel id="2193"]

Sernik Babci Gosi

Sernik Babci Gosi

Ten prosty przepis na sernik króluje u nas od pokoleń. Przepis na ten sernik został przekazany naszej babci, a potem naszej mamie. Po czym trafił w nasze ręce i w nasz piekarnik. Nie wymaga wiele pracy i właściwie zawsze wychodzi, pod warunkiem, że dysponujemy dobrym, puszystym serem. Widoczny na zdjęciach sernik zrobiła Jej Mama w ramach imieninowej niespodzianki. Jest dokładnie taki, jak lubimy! Wilgotny, niezbyt mocno “zbity”, pełny rodzynek, pachnący i z czekoladą 🙂 Polecamy wszystkim łasuchom.

Składniki:
* 1 1/2 kg twarogu półtłustego
* 30 dag cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 kostki masła
* 5 jajek
* filiżanka rodzynek (może być też starta skórka z 1 pomarańczy)
* zapachy do ciasta: pomarańczowy i migdałowy
* polewa czekoladowa
* kolorowa posypka do ciast + wiórki kokosowe
* masło i bułka tarta do foremki

Przygotowanie:
1. Rodzynki wkładamy do małej miseczki i zalewamy je wrzątkiem – tak, by były przykryte. Odcedzamy, a kiedy nieco przeschną, obsypujemy mąką. Startą skórkę pomarańczy podgrzewamy kilka minut na suchej patelni.
2. Do dużej miski wrzucamy przekręcony przez maszynkę ser, cukier, proszek do pieczenia, mąkę, masło, zapachy.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z ciastem dodajemy tylko żółtka. Całość miksujemy na gładką masę bez grudek. Do masy dodajemy rodzynki.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
5. Formę na ciasto smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 60 minut – aż sernik będzie na wierzchu brązowy. Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 20 minut w piekarniku, żeby nie opadł.
7. Gdy sernik przestygnie, polewamy go czekoladą, dodajemy posypkę i wiórki.
A jeśli nie mamy lub nie chcemy dodawać czekolady, możemy obsypać, np. cukrem pudrem.
 Voila!

Puszysty sernik Babci Gosi



3 thoughts on “Sernik Babci Gosi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.