Wołowina pikantna z grzybami i warzywami, czyli nasz pomysł na weekendowe, wspólne gotowanie w towarzystwie muzyki i wina. Wołowina w nowej odsłonie, w aromatycznym i piekielnie ostrym sosie z chili. Fajna solo, z ryżem czy kuskusem. Jej zapach od wczoraj unosi się w całym domu, nie dając o sobie zapomnieć…
Składniki:
* 1 kg wołowiny (biała krzyżowa)
* 1/2 dużej cebuli czosnkowej
* 2 małe cebule czerwone
* 250 ml bulionu wołowego
* 250 ml czerwonego wytrawnego wina
* duża marchewka
* po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
* 1 cała papryczka chilli (red pepper)
* 4 ząbki czosnku
* mała puszka kukurydzy z chilli (Bonduelle)
* 250 g pieczarek
* przyprawy: sól, pieprz, chilli, gałązka pietruszki
Przygotowanie:
1. Wołowinę myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy ją ok 10 min. na patelni z odrobiną soli, pieprzu i szczyptą chilli. Przekładamy do dużego garnka.
2. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Podsmażamy chwilę na tej samej patelni co wołowinę. Dodajemy do garnka z mięsem, który cały czas stoi na wolnym ogniu.
3. Papryczkę chilli drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy bulionem, winem. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Przykrywamy i na najmniejszym ogniu dusimy 45 min.
4. Marchewkę kroimy w krążki i po 45 min. dorzucamy do mięsa, a po kolejnych 10 min. dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
5. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na połówki. Dodajemy razem z kukurydzą po kolejnych 15 min. Voila!
Kurcze wołowina to jednak wyższa szkoła jazdy dla mnie… Ale jak się podszkolę w kulinariach to spróbuję nauczyć się ją przyrządzać!
http://www.sagneska.pl
Dasz radę, trzymamy kciuki 😉