Sobota to jest to! Mamy możliwość wyspania się, przygotowania i zjedzenia wspólnego śniadania – innego niż zwykle. Dziś wersja jajecznicy Jego autorstwa. Pieczone pomidory nadały jej słodko – kwaśny smak i fajnie wkomponowały się w resztę smaków 🙂
Składniki:
* 5 jajek
* 100 g kiełbasy zwyczajnej
* pomidor
* 1/4 papryki czerwonej i zielonej
* pół cebuli
* ząbek czosnku
* łyżeczka słodkiej papryki
* łyżka masła
* sól, pieprz
* łyżka posiekanego szczypiorku i koperku
* zioła prowansalskie
* 100 g kiełbasy zwyczajnej
* pomidor
* 1/4 papryki czerwonej i zielonej
* pół cebuli
* ząbek czosnku
* łyżeczka słodkiej papryki
* łyżka masła
* sól, pieprz
* łyżka posiekanego szczypiorku i koperku
* zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Pomidora myjemy i kroimy na grube plastry. Układamy na folii aluminiowej razem z czosnkiem, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Pieczemy do czasu, gdy gotowa będzie już jajecznica 😉
2. Kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim chwilę cebulę. Po 5 minutach dodajemy kiełbasę i wszystko posypujemy słodką papryką. Smażymy kolejne 3 min.
4. Dodajemy paprykę, a gdy zmięknie, wbijamy kolejno jajka i energicznie mieszamy.
5. Gdy jajka się zetną, wyciągamy pomidory z piekarnika i układamy je na talerzach. Na nich układamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem i koprem.