I znów seler naciowy w roli głównej. Po raz kolejny warzywo w postaci zupy kremu. Świetna zupa krem na chłodny wieczór. Lubi towarzystwo grzanek.Prawdopodobnie świetnie smakowałaby z serem żółtym lub serkiem topionym, ale bez nich zupa jest po prostu lżejsza.
Składniki:
* 500 g selera naciowego
* 1 czerwona cebula
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 150 ml jogurtu naturalnego
* 1 l wywaru warzywnego
* 1 łyżeczka curry
* 3 łyżki soku z cytryny
* gałka muszkatołowa
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* sól
* pieprz
* domowe grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
1. Selera oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka.
2. W garnku, na rozgrzaną oliwę, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy selera. Chwilę dusimy pod przykryciem.
3. Przygotowany wcześniej wywar warzywny (jeśli nie mamy, może być z kostki) wlewamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i dusimy aż seler zmięknie.
4. Bezpośrednio do garnka ścieramy nieco gałki muszkatołowej, dodajemy curry, sól i pieprz.
5. Blenderem miksujemy zupę na gładką masę. Dodajemy jogurt i mieszamy. Voila!