[wcp-carousel id="2193"]

Musaka po grecku

Musaka z sosem beszamelowym to danie dość absorbujące, dlatego w domu jemy je raczej rzadko. Ale jeśli już się w sobie zbierzemy, staramy się zadbać o każdy szczegół. Poniższe zdjęcia wykopaliśmy w folderach ze zdjęciami z naszych studenckich czasów – wow, to już wtedy nam się chciało? 🙂 


Składniki na farsz:
* 2 bakłażany
* 60 dag mięsa mielonego (wołowo – wieprzowego)
* 1 duża cebula
* puszka pomidorów
* łyżeczka oregano
* sól, pieprz

* czosnek
* oliwa z oliwek

    Składniki na sos beszamelowy:
    * 2 łyżki masła
    * 2 łyżki mąki
    * 300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
    * 1 jajko
    * 1 łyżka startego żółtego sera
    * sól, pieprz

      Przygotowanie farszu:
      1. Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 30 min.
      2. Odsączamy z wody i wrzucamy na rozgrzaną oliwę – smażymy 5 min.
      3. Wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
      4. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoto i dodajemy do niej mięso. Smażymy kilka minut, po czym odlewamy wodę.
      5. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą, wszystkie przyprawy i dusimy ok. 20 min. pod przykryciem.

      Przygotowanie sosu:
      1. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy mąkę, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu.
      2. Stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając sos. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy ser.
      3. Łyżkę gorącego sosu mieszamy z żółtkiem i wlewamy do sosu. Odstawiamy, by nieco ostygł.
      4. Białko jajka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z sosem.

      Pieczenie:
      Przygotowujemy formę do ciasta, a w niej układamy warstwami:
      bakłażan> mięso> bakłażan>…>
      na samej górze sos beszamelowy
      wszystko posypujemy cienką warstwą tartej bułki
      Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.





      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

      Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.