To zdecydowanie Jego popisowe danie. Pyszne na słodko, na ostro i słono. W zależności od humoru i zasobów lodówki 🙂
Składniki na ok. 10 naleśników:
* 2 jajka
* 800 g mąki pszennej
* 800 ml mleka
* 400 ml wody gazowanej
* szczypta soli i chilli
* oliwa z oliwek lub olej
* cukier puder (do posypania)
Farsz:
* 250 g sera białego chudego
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 3 łyżki mleka 2%
* 1 żółtko
* szczypta cukru waniliowego
Oddzielamy żółto od białka. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy je na gładką masę (np. blenderem). Odstawiamy.
Przygotowanie ciasta:
1. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, tak aby uzyskać gładką masę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy (lub oleju), ustawiamy średni ogień.
2. Dużą łyżką (np. chochelką) nabieramy masę, wylewamy ją na środek patelni i obracając patelnię, staramy się równomiernie rozlać ciasto na całej jej powierzchni.
3. Smażymy po jednej stronie, co jakiś czas ruszając energicznie patelnią. Gdy po kilku minutach naleśnik dobrze się odklei, możemy go przerzucić na drugą stronę. Smażymy tak, aby na powierzchni naleśnika powstały lekko brązowe, chrupiące plamki 🙂
4. Na naleśnikach układamy cienką warstwę przygotowanego wcześniej serka. Układamy je w trójkąciki i raz jeszcze podgrzewamy pod przykryciem.
5. Wykładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem (najlepiej przez małe sitko).
Jeśli nie chce nam się przygotowywać samodzielnie farszu, można użyć tego kupionego, np. serka waniliowego straciatella 🙂 Równie pyszne!
Przygotowanie ciasta:
1. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, tak aby uzyskać gładką masę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy (lub oleju), ustawiamy średni ogień.
2. Dużą łyżką (np. chochelką) nabieramy masę, wylewamy ją na środek patelni i obracając patelnię, staramy się równomiernie rozlać ciasto na całej jej powierzchni.
3. Smażymy po jednej stronie, co jakiś czas ruszając energicznie patelnią. Gdy po kilku minutach naleśnik dobrze się odklei, możemy go przerzucić na drugą stronę. Smażymy tak, aby na powierzchni naleśnika powstały lekko brązowe, chrupiące plamki 🙂
4. Na naleśnikach układamy cienką warstwę przygotowanego wcześniej serka. Układamy je w trójkąciki i raz jeszcze podgrzewamy pod przykryciem.
5. Wykładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem (najlepiej przez małe sitko).
Jeśli nie chce nam się przygotowywać samodzielnie farszu, można użyć tego kupionego, np. serka waniliowego straciatella 🙂 Równie pyszne!
mniam! 🙂