[wcp-carousel id="2193"]

Karkówka z grilla z pieczonymi ziemniakami

W sobotnie późne popołudnie nie ma nic lepszego niż karkówka spod męskiej ręki. Facet w naszej kuchni oznacza piekło na talerzu. Bardzo smaczne zresztą.


Składniki:

* 4 kotlety z karczku
przyprawy: zioła prowansalskie, papryka chilli, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek

Sos:
150 g jogurtu naturalnego
5 łyżek musztardy (stołowa)
1 łyżka curry
2 łyżki miodu
łyżeczka cukru
pieprz
Przygotowanie: 

1. Myjemy i nieco ubijamy kotlety, wkładamy do miski, polewamy mocno z dwóch stron oliwą, a następnie wcieramy mieszankę ziół (oprócz ziół prowansalskich). Proporcje ustalamy sobie sami, w zależności od tego jak pikantne ma być nasze danie. Na końcu dodajemy zioła prowansalskie, sypiąc obficie z obu stron. Nakrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.

2. Po tym czasie rozgrzewamy grilla, „obsmażamy” mięso z obu stron przez ok. 10 minut z każdej. Następnie ustawiamy mniejszy ogień i cały czas dociskając grillujemy mięso ok. 30-40 min., co jakiś czas przekładając.

3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, na półtwardo. Obieramy, kroimy na grube plastry i grillujemy, aż będą na wierzchu chrupiące.

4. Całość przypieczętuje sałata z sosem vinegrette i każda inna surówka.
 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.