[wcp-carousel id="2193"]

Tarta z białymi porzeczkami

Za tarty nie zabieramy się zbyt często. Wersja na słodko na razie wychodzi nam nieco lepiej. Tarta to trudne zadanie, choć wydawało się, że jest zupełnie inaczej… Tak naprawdę smakuje tylko Jej, więc na stole gości rzadko. On zjada z czystej kurtuazji, czasem przez zęby rzucając, że „nie jest taka zła”. Cóż, jeśli ktoś lubi połączenie słodyczy i owocowej kwachotki – mimo wszystko warto spróbować i zajadać w szczycie sezonu, czyli gdy owoców mamy pod dostatkiem. Porzeczki można zastąpić innymi owocami, np. malinami lub agrestem.


Składniki na ciasto:


* 1/5 kg porzeczek
100 g masła
50 g cukry pudru
1 żółtko
* 1 łyżka śmietany
szczypta soli
tłuszcz do formy

Krem:


1 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:
1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
2. Porzeczki opłukać, osączyć. Oberwać szypułki.
3. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z mąką ziemniaczaną i mieszając – zalać wrzącym mlekiem. 
4. Formę wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem, nakłuć je widelcem. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. 
5. Zalać kremem, posypać owocami i piec kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.