[wcp-carousel id="2193"]

Sałatka grecka

Sałatka grecka
Sałatka z fetą – jedna z Jej najukochańszych sałatek, o każdej porze roku, w różnych odsłonach. Nigdy nie trzymamy się jednego schematu, toteż poniżej znajduje się jedna z różnych kompozycji. Komentarze typu „to nie jest prawdziwa grecka sałatka, kwitujemy prostym „wiemy i mam to w nosie”. Do szczęścia brakuje otwartego w niedzielę po 22 sklepu ze świeżymi warzywami – kiedy to ochota na coś lekkiego i pachnącego latem jest największą z największych…
Składniki:

8 listków sałaty masłowej/lodowej
1/4 kostki fety
10 oliwek
kilka pomidorów koktajlowych
8 plasterków świeżego ogórka
1/4 czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy
2 łyżki musztardy miodowej (krem z gorczycy)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżki ziół prowansalskich, oregano, bazylia (świeże lub suszone)
ok 1-2 łyżek octu winnego (w zależności ile kto lubi)
ok 2-3 łyżek wody
mini grzanki
Przygotowanie:

1.
Wszystkie warzywa myjemy. Fetę dzielimy na kostki. Pomidora i ogórka kroimy w łódeczki albo plastry. Paprykę w drobne słupki. Kukurydzę odcedzamy na sitku.
2. Na talerzach układamy w kolejności: sałata, papryka, pomidor, ogórek,kukurydza, feta, oliwki.
3. Z musztardy, oliwy, ziół, octu i wody przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. A jeśli lubimy jak chrupie jeszcze bardziej, sypiemy małymi grzankami (do kupienia gotowe w sklepie, ale my wolimy sami zrobić z chleba tostowego).


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.