Wywar z warzyw i kurczaka to świetna baza dla zup i sosów.
Jeśli potrzebujemy niewielkiej ilości bulionu, resztę możemy zamrozić, używając zwykłych foremek do lodu, i wykorzystać go w przyszłości. Z podanych składników przygotowujemy ok 1 l wywaru.
Jeśli chcemy zrezygnować z mięsa, spokojnie możemy je pominąć.
Składniki:
* ok. 1 l zimnej wody
* 300 g fileta z kurczaka (może być indyk)
* 2 marchewki
* korzeń pietruszki
* 1/2 korzenia selera
* mała cebula
* 2 ziarna ziela angielskiego
* kilka ziaren kolorowego pieprzu
* listek laurowy
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, a warzywa obieramy.
2. Wszystkie składniki w całości wrzucamy do zimnej wody i zagotowujemy.
3. Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Voila!