[wcp-carousel id=”2193″]

Pasta z makreli do kanapek

Pasta z makreli do kanapek

Pasta z makreli idealnie nadaje się do kanapek, nawet tych o poranku, bo makrela nie jest dominującym smakiem i zapachem, który będzie nam towarzyszył przez cały dzień. Ryba musi być nieco zakamuflowana w naszych daniach, gdyż On za nią nie przepada. Ale w formie pasty, z dodatkami – jak najbardziej. Pastę z makreli można kłaść na kanapki, ale też jeść solo albo – podobnie jak pastę z tuńczyka, którą też na pewno kiedyś pokażemy, jako dodatek do makaronu. 

Składniki:

* makrela wędzona (ok. 200 g)
* 250 g chudego twarogu
* 100 ml jogurtu naturalnego
* ok. 5 cm kawałek świeżego ogórka
* łyżka soku z cytryny
* sól, pieprz
* opcjonalnie kilka posiekanych orzechów włoskich
* świeży koper lub bazylia

Przygotowanie:
1. Ogórka ścieramy na grubych oczkach.
2. Do miseczki wkładamy rybę, usuwając ości. Dodajemy do niej resztę składników i przyprawy – oprócz ogórka! Wszystko dobrze mieszamy na dość gładką masę. Próbujemy i doprawiamy według uznania.
3. Na koniec dodajemy startego ogórka i delikatnie mieszamy, aby się nie rozpadł.
4. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, aby pasta dobrze się „przegryzła”. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *