Domowe mleko owsiane to świetna alternatywa dla mleka krowiego. Żałuję, że w czasie, gdy nie mogłam go pić, próbowałam tylko wytwarzania mleka kokosowego, na bazie którego powstawał pyszny jagielnik, czyli domowe rafaello bez pieczenia.
Mleko owsiane jest nie tylko pyszne i tanie w porównaniu do tego ze sklepu, ale też bardzo proste do przygotowania. To naprawdę zaledwie kilka minut pracy (nie licząc moczenia płatków w wodzie, ale to przecież zrobi się samo w czasie, gdy będziemy sobie słodko spać). Do mleka owsianego zabierałam się naprawdę długo, ale gdy w końcu spróbowałam, zakochałam się.
Mleko owsiane świetnie nadaje się jako baza do kaszy na słodko, naleśników czy ciast. Kawy z mlekiem owsianym też spróbowałam i choć jej fanką nie zostanę, uważam, że to ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie tolerują krowiego mleka.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 400 ml gorącej wody
- łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą (najlepiej zostawić na noc, ale jeśli moczą się krócej, to też nie szkodzi).
- Dodajemy cukier i blendujemy całość. Jeśli chcemy, by mleko nie było zbyt gęste – dodajemy po prostu nieco więcej wody.
- Przelewamy mleko przez gazę lub sitko do szklanki lub butelek. Voila!