[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem z pieczonych ziemniaków z curry

Zupa krem z pieczonych ziemniaków z curry

Końcówka grudnia to oczywiście świąteczne szaleństwo i wielkie, kuchenne zamieszanie. Pomiędzy gotowaniem kapusty, pieczeniem schabu czy świątecznego makowca trzeba jeszcze samemu coś jeść. Najlepiej coś na szybko. I dziś właśnie proponujemy błyskawiczną (zajmie Wam tylko 15 minut) zupę krem z pieczonych ziemniaków z dodatkiem curry. Rozgrzeje Was i zrelaksuje. Tak, tak, właśnie zrelaksuje, bo jak twierdzi mistrzyni sztuki kulinarnej Rebecca Katz, „jeden łyk zupy i jesteś na najlepszej drodze do rozluźnienia; jeden kubek, a napięcie znika i można wyciągnąć się na hamaku” 😀

Przepis na zupę krem z pieczonych ziemniaków pochodzi z naszej ukochanej ostatnimi czasy książki „Zdrowe zupy” wspomnianej autorki R. Katz. Ilekroć po nią sięgniemy, znajdujemy tam jakąś ciekawą inspirację. A przy okazji, jeśli chodzi o inspiracje – macie już skompletowane świąteczne prezenty? Jeśli nie, biegnijcie do księgarni i sięgnijcie po jedną z przepięknie wydanych pozycji kulinarnych Wydawnictwa M. W środku świetne zdjęcia dań i mnóstwo fajnych i zdrowych przepisów na każdą okazję. Jeśli chcecie obdarować kogoś, kto kocha zupy albo przekonać kogoś, że zupy są naprawdę spoko – taka książka to must have w jego kolekcji.

Zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt! I nie zapomnijcie wyciągnąć się choć przez chwilę na hamaku 😉

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 kg słodkich ziemniaków (ale mogą być zwykłe)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 6-8 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. W misce mieszamy ziemniaki z oliwą, łyżeczką soli, curry, kurkumą i papryką.
  3. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut (do miękkości).
  4. Wlewamy bulion do blendera, dodajemy ziemniaki i miksujemy na gładką masę (w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu lub wody).
  5. Przekładamy do garnka, podgrzewamy, przyprawiamy solą (jeśli trzeba) i sokiem z cytryny lub limonki. Voila!

Od siebie dodaliśmy prażone na suchej patelni płatki migdałowe, świeżo mielony pieprz i groszek ptysiowy (który uwielbia nasz syn :)). Pycha!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.