[wcp-carousel id=”2193″]

Pyszna kasza jaglana. Jak ją ugotować?

Pyszna kasza jaglana. Jak ją ugotować?

Słyszeliście, że dziś wszyscy powinni sprawdzić, czy nie mają czasem zakwaszonego organizmu? Jeśli zastanawiacie się, czy powinniście pobiec do apteki i kupić tak mocno reklamowany preparat na odkwaszenie, idźcie lepiej do pierwszego lepszego sklepu i kupcie sobie paczkę kaszy jaglanej. Ma dokładnie te same właściwości, a przy okazji przyrządzicie coś prostego i pysznego, zaznając odrobiny przyjemności 😉 Kasza jaglana w ogóle ma cudowne właściwości – wspomaga trawienie, wyrównuje nadmiar kwasu, jest dobrodziejstwem dla wszystkich zmarzluchów, gdyż rozgrzewa nasz organizm od środka, nie uczula, nie zawiera glutenu, wspomaga organizm w czasie infekcji… Warto więc o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale nie tylko.

Odpowiednio przygotowana kasza jaglana jest pyszna (wbrew opinii nie musi mieć charakterystycznej goryczki – wystarczy ją wcześniej namoczyć), lekka, a przy tym bardzo odżywcza. I można ją jeść w każdej postaci – na słodko, słono czy ostro. Dziś propozycja najprostszej kaszy jaglanej z cebulką, która z powodzeniem zastąpi tradycyjne dodatki do dań jak ryż czy ziemniaki. Można ją też wykorzystać jako bazę do wszelkich zapiekanek, np. zapiekanki z dynią. Smacznego i na zdrowie.

Składniki:

* 300 g kaszy jaglanej
* łyżka oleju
* 1/2 łyżeczki soli
* łyżka masła
* mała czerwona cebulka pokrojona w kostkę
* ząbek czosnku pokrojony w kostkę
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
* papryka słodka i ostra w proszku

Przygotowanie:

1. Kaszę wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zmieniamy wodę i czeka  garnuszka, zalewamy 600 ml wody i gotujemy ją ok. 15 minut z dodatkiem soli i oleju.
3. Gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy ogień i odstawiamy pod przykryciem.
4. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli (ok. 3 minuty). Dodajemy czosnek oraz przyprawy i całość podsmażamy kolejne 3-4 minuty.
5. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kaszą i mieszamy, łącząc składniki.
Voila!

 



1 thought on “Pyszna kasza jaglana. Jak ją ugotować?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *