[wcp-carousel id="2193"]

Dynia zapiekana z kaszą jaglaną

Dynia zapiekana z kaszą jaglaną

Zapiekanka z dyni i kaszy jaglanej trochę inaczej, czyli w formie babeczek – to pyszne małe co nieco, ale też świetny dodatek, np. do sałatek czy mięs na gorąco. Genialnie i efektownie zastąpi zwykłe ziemniaki czy ryż. Kasza jaglana jest świetnym „sklejaczem”, więc nie ma obawy, że babeczki rozpadną się zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dynia nadaje babeczkom lekko słodki smak, a całe danie jest cudownie pachnące i niskokaloryczne. W dodatku bardzo fajnie się prezentuje. Do przygotowania babeczek wykorzystaliśmy formę do muffinów. Jeśli jej nie macie, przygotujcie zapiekankę w zwykłej formie do pieczenia ciast. Babeczki z dyni nie są zbyt pracochłonne, a pójdzie jeszcze szybciej, jeśli dzień wcześniej ugotujecie kaszę lub upieczecie dynię i przechowacie je w lodówce.

Składniki (na 6 babeczek –  7 na 3 cm)

* 300 g pokrojonej w kostkę dyni bez skórki
* oliwa extra virgin
* 300 g kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu
* łyżka miodu (u nas nektarowo-spadziowy)
* łyżeczka soku z cytryny
* 2 łyżki startego sera żółtego
* sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim skropioną oliwą oraz przyprawioną solą i pieprzem dynię przez ok. 30 min.
3. W misce łączymy ze sobą przygotowaną według tego przepisu kaszę i dynię. Dodajemy miód i sok z cytryny. Całość łączymy ze sobą, rozdrabniając przy okazji widelcem i przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem.
4. Formę na muffiny (lub do ciasta) smarujemy lekko masłem i posypujemy bułką tartą, dzięki czemu brzegi babeczek będą chrupiące. Wypełniamy ją połączonymi składnikami – wierzch również posypujemy lekko bułką tartą.
5. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 25 min. (bez termoobiegu). Na 5 minut przed wyjęciem, obsypujemy dodatkowo serem żółtym. Voila!



27 thoughts on “Dynia zapiekana z kaszą jaglaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.