[wcp-carousel id=”2193″]

Potrawka z indyka z sosem miodowo-musztardowym

Indyk w sosie jogurtowo – musztardowym z miodową nutką. Przygotowany przez Niego. Szybkie danie, proste danie, piękne danie, zdrowe i co najważniejsze – smaczne w każdej ze znanych nam konfiguracji. Co kto lubi – indyk z ryżem, indyk z makaronem lub kaszą? Bardzo proszę… Najlepiej przygotować wielki gar z potrawką, a po pracy przygotowywać sobie do niej swój ulubiony dodatek 😉

Potrawka z indyka

Składniki:
* 3/4 kg piersi z indyka
* 400 ml jogurtu naturalnego
* żółta papryka
* duża marchewka
* puszka kukurydzy
* duża cebula
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy
* zioła prowansalskie
* curry
* papryka słodka
*  sól i pieprz
* 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski lub kostkę. Obtaczamy w curry, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich.
2. Paprykę kroimy w drobniutką kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w krążki.  Cebulę w piórka.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, po chwili paprykę i marchewkę. Podsmażamy wszystko ok. 5 min.
4. Wyjmujemy warzywa z patelni i odstawiamy, a na rozgrzaną oliwę wrzucamy indyka i podsmażamy, mieszając. Po ok 10 min. dodajemy wcześniej podsmażone warzywa i pod przykryciem chwilkę dusimy.
5. W tym czasie w miseczce dobrze mieszamy jogurt, musztardę, miód, 1/4 łyżeczki pieprzu i soli oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Sos dodajemy do duszących się warzyw z mięsem i doprowadzamy do wrzenia.
6. Próbujemy – można dać odrobinę cukru, jeśli mamy ochotę na coś słodszego lub np. pieprzu i chilli, jeśli mamy zamiar zjeść coś ostrzejszego. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *