Potrawka z indyka w sosie jogurtowo – musztardowym z miodową nutką to danie Darka. Szybkie, proste, zdrowe, a co najważniejsze – smaczne i można je jeść z dowolnym dodatkiem (albo bez).
Co kto lubi – indyk z ryżem, indyk z makaronem lub kaszą? Bardzo proszę… Najlepiej przygotować wielki gar z potrawką, a po pracy przygotowywać sobie do niej swój ulubiony dodatek 😉
Składniki na potrawkę z indyka:
- 3/4 kg piersi z indyka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- żółta papryka
- duża marchewka
- puszka kukurydzy
- duża cebula
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- zioła prowansalskie
- curry
- papryka słodka
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić potrawkę z indyka?
1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski lub kostkę. Obtaczamy w curry, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich.
2. Paprykę kroimy w drobniutką kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Cebulę w piórka.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, po chwili paprykę i marchewkę. Podsmażamy wszystko ok. 5 min.
4. Wyjmujemy warzywa z patelni i odstawiamy, a na rozgrzaną oliwę wrzucamy indyka i podsmażamy, mieszając. Po ok 10 min. dodajemy wcześniej podsmażone warzywa i pod przykryciem chwilkę dusimy.
5. W tym czasie w miseczce dobrze mieszamy jogurt, musztardę, miód, 1/4 łyżeczki pieprzu i soli oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Sos dodajemy do duszących się warzyw z mięsem i doprowadzamy do wrzenia.
6. Próbujemy – można dać odrobinę cukru, jeśli mamy ochotę na coś słodszego lub np. pieprzu i chilli, jeśli mamy zamiar zjeść coś ostrzejszego. Voila!