Przepisy na ryż zapiekany z jabłkami to zwykle propozycje na długie, jesienne lub zimowe wieczory. Ale to właśnie latem, kiedy wokół jest tyle wspaniałych owoców, w tym jabłek, trudno się oprzeć, by nie wyczarować z nich czegoś szybkiego właśnie na bazie ryżu. Ta wersja ryżu z jabłkami smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ryż zapiekany z jabłkami może być daniem głównym lub deserem. Warto go podawać z dobrze schłodzonym jogurtem greckim. Danie jest bardzo sycące – mała porcja zaspokoi największy głód. On uwielbia ryż pod każdą postacią, a ten zapiekany z owocami to wręcz Jego nieopisana miłość. Ale tym razem danie wyszło z jej rąk…
Składniki:
* 200 g ryżu
* 800 g jabłek
* 250 ml mleka
* 250 ml wody
* 3 łyżki masła
* 100 ml śmietanki 30%
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki cukru wanilinowego (lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii)
* mały jogurt grecki
Przygotowanie:
1. Do garnuszka wrzucamy: wodę, mleko, łyżkę masła i odrobinę soli. Kiedy zaczyna wrzeć, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu, mieszając, by nie przywarł. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy.
2. Gdy ryż wchłonie zawartość garnka przykrywamy go i odstawiamy.
3. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i kroimy w plasterki. Wrzucamy do miseczki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru i cynamonu i mieszamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim przemiennie warstwę ryżu, jabłek, znów ryżu i jabłek. Na końcu powinien znaleźć się ryż, który polewamy śmietanką 30%, obsypujemy cynamonem i wiórkami zimnego masła.
5. Ryż z jabłkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 45 min. (z nakrywką, bez termoobiegu).
Voila!
Jeden z moich smaków z dzieciństwa. Ryż gotowany na mleku jest przepyszny. Do tego jabłka i cynamon… Pycha