Zupa krem z dyni z pomarańczą to nasze niedawne odkrycie. Czy wiecie, że podobno już sto lat przed naszą erą ogromnym przysmakiem podczas uczt była dynia smażona w miodzie? Niestety, przeczytałam o tym w chwili, gdy zupa była już gotowa i na takie przygotowanie dyni było już za późno, ale… Uważamy, że dynia w miodzie musi być pyszna i na pewno jeszcze z nią poeksperymentujemy.
Dziś z połowy dużej dyni przygotowaliśmy orzeźwiającą zupę krem, a jako dodatek – chrupiące krążki, również z dyni. Okazuje się, że dynia z dynią całkiem nieźle się dogadują. Do tej zupy krem z dyni możecie też śmiało dodać ulubione pestki, np. dyni lub słonecznika, podprażone chwilkę na suchej patelni czy świeże zioła.
Ostrzegamy też, że lubimy pikantne zupy, więc i ta jest lekko mówiąc piekielna 🙂
* ok. 800 g (pół dużej dyni)
* czerwona cebula
* sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
* świeży imbir
* zielona papryczka chilli
* limonka
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* sól, pieprz
* 4 łyżki oliwy
Opcjonalnie:
* garść uprażonych płatków migdałowych
* świeżo mielony pieprz – uwaga, jeśli użyjemy całej papryczki chilli wraz z pestkami – zupa już jest naprawdę piekielna 🙂
Przygotowanie:
1. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę wraz z kawałkiem startego imbiru i chilli – podsmażamy 3 min.
2. Wrzucamy dynię, zalewamy sokiem z pomarańczy i wodą – tak, by dynia była przykryta. Solimy i gotujemy pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
3. Całość miksujemy na gładką masę, dodajemy jogurt, odrobinę soku z limonki i raz jeszcze mieszamy. Voila!
Voila 🙂