[wcp-carousel id="2193"]

Kurczak orientalny z czarnym sezamem

Kurczak z czarnym sezamem to szybkie i proste danie z orientalną nutką dla każdego, kto lubi pikantne smaki. Danie można przygotować na elektrycznym grillu lub na patelni. Jemy jako samodzielne danie lub podajemy z żółtym ryżem. Warto pamiętać, że kurczak będzie bardziej soczysty, gdy pod koniec chwilę go poddusimy. Dodatkowo, jeśli danie podajemy z ryżem – szklankę wody, w której się gotował wykorzystujemy jako sos do kurczaka (czyli podlewamy nim mięso i chwilkę dusimy). Pyszne i soczyste kawałki mięsa znikają u nas w kilka minut 🙂

Kurczak orientalny z czarnym sezamem


Składniki:
* podwójna pierś kurczaka
* czerwona cebula
* czerwona papryka Jalapeno
* garść czarnego sezamu
* kilka łyżek sosu worcester
* 2-3 łyżeczki sosu sojowego
* curry
* kurkuma
* tymianek suszony
* pieprz
* opcjonalnie: ryż z orientalną nutką
Kurczak orientalny z czarnym sezamem

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy sos worcester, sos sojowy, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chilli i przyprawy.
2. Kurczaka kroimy na kawałki, wkładamy do marynaty i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
3. Obsypujemy kurczaka sezamem i grillujemy, co jakiś czas przewracając. Trzy minuty przed końcem dodajemy drobno posiekaną cebulkę.
Voila 🙂
Kurczak orientalny z czarnym sezamem
Kurczak orientalny z czarnym sezamem
Kurczak orientalny z czarnym sezamem
Kurczak orientalny z czarnym sezamem
A tu nieco inna forma podania 🙂
Kurczak orientalny z czarnym sezamem
Kurczak orientalny z czarnym sezamem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.